Guto Requena
Render_Fachada.jpg

Pavilhão Brasil Dubai 2020

ARCHITECTURE.
São Paulo, Brazil, 2018.
Project by Estudio Guto Requena & PAX.ARQ

see the full project here.

The project of Estudio Guto Requena that competed in the contest for the Brazilian Pavilion at the Expo Dubai 2020 is inspired by the concept of the wheel as well as the Brazilian desire to connect with others, referred to by the poet and naturalist José Bonifácio as "amalgam theory". The two axes meet the theme of Expo Dubai, "Connecting Minds, Creating the Future".

 In a human circle, also known in Portuguese as “ciranda”, individuals are on an equal footing, creating a unique organism, but at the same time they are different from each other. This difference is a reflection of the Brazilian cultural diversity, whose people are made up of a mixture of indigenous, Afro-descendant and descendants of European, Asian and Middle Eastern immigrants.

 With 4.000 square meters of constructed area divided between the ground floor and two stories, the pavilion is organized around a large circular square, located at ground level. The Diversity Square is open, multifunctional and free, functioning as a meeting place between Brazilians and foreigners. This space is visually integrated with the entire building. In the ground floor, there is also a Brazilian design shop and a restaurant inspired by traditional “botecos” .

 Circling the Diversity Square one finds the Empathy Bleacher. Its function is to connect the ground floor to the terrace. It is composed of a set of ellipses with internal and external openings, a spatial representation that gives shape to the energy generated in the main square: the energy of the approximation between diverse peoples.

 —

O projeto do Estúdio Guto Requena que concorreu no concurso para o Pavilhão do Brasil na Expo Dubai 2020 inspira-se no conceito de roda e no desejo brasileiro de conexão com o outro, o que o poeta e naturalista José Bonifácio chamou de “teoria do amálgama”. Os dois eixos vão ao encontro do tema do evento, “Connecting Minds, Creating the Future”.

 Em uma roda ou ciranda, os indivíduos estão em pé de igualdade, criam um organismo único, mas ao mesmo tempo são diferentes entre si. Tal diferença é um reflexo da diversidade cultural brasileira, cujo povo é formado por uma mistura de indígenas, afrodescendentes e descendentes de imigrantes europeus, asiáticos e do Oriente Médio.

 Com 4 mil metros quadrados de área construída divididos entre o térreo e dois pavimentos, o pavilhão se organiza ao redor de uma grande praça circular, situada no nível do solo. A Praça da Diversidade é aberta, multifuncional e livre, funcionando como lugar de encontro entre brasileiros e estrangeiros. O espaço está visualmente integrado com todo o programa da edificação. No térreo encontram-se também uma loja de produtos de design brasileiro e um restaurante inspirado nos tradicionais botecos.

 Ao redor da Praça da Diversidade está a Arquibancada da Empatia, cuja função é ligar o térreo ao terraço. Trata-se de um conjunto de elipses com aberturas internas e externas, uma representação espacial que dá forma à energia gerada na praça principal: a energia da aproximação entre diversos. A arquitetura da arquibancada é híbrida, integrando o analógico ao digital. Madeira, sensores, luzes e microcontroladores criam uma experiência interativa cujo objetivo é emocionar e estimular a empatia.

01_praça.jpg
02_patio lateral.jpg
PD_Interactive LightMix.jpg
Render_Fachada.jpg
Restaurante.jpg
Terraço_Interactive LightMix.jpg
00_Diagrama-atrio-gif-low.gif
Diagrama-interacao-02.png
 Design: Estudio Guto Requena & PAX.ARQ  Landscape : Daniela Ruiz  Curators : Rony Rodrigues & Bernardo Mosqueira   Sustainability Consultancy : CTE

Design: Estudio Guto Requena & PAX.ARQ

Landscape : Daniela Ruiz

Curators : Rony Rodrigues & Bernardo Mosqueira

Sustainability Consultancy : CTE